Vrijdag de 13e — bij velen roept deze datum direct het beeld op van ongeluk en onheil. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd leeft dit bijgeloof sterk. Hoe is dit idee ontstaan? In welke landen leeft het bijgeloof nog meer? En wat kan er allemaal gebeuren op deze mysterieuze dag? In dit artikel lees je er alles over.
Hoe ontstond het bijgeloof rondom vrijdag de 13e?
Het bijgeloof rondom deze ongeluksdag kent een lange geschiedenis. Twee elementen spelen hierin een belangrijke rol: het getal 13 en de dag vrijdag.
Het getal 13 wordt in veel culturen als ongeluksgetal gezien. Terwijl het getal 12 symbool staat voor volledigheid — denk aan 12 maanden of 12 sterrenbeelden — geldt 13 als een verstoring van deze harmonie.
Vrijdag werd traditioneel al als ongunstig beschouwd. In de christelijke traditie is vrijdag verbonden aan de kruisiging van Jezus. Hierdoor werd vrijdag lange tijd gezien als een ongelukkige dag om belangrijke beslissingen te nemen.

De combinatie van deze elementen leidde ertoe dat deze datum als beruchte dag werd bestempeld. De eerste gedocumenteerde verwijzingen naar het bijgeloof over vrijdag de 13e dateren uit de late 19e eeuw.
Wereldwijd fenomeen of typisch Nederlands?
Het bijgeloof rond deze dag is zeker geen typisch Nederlands fenomeen. Integendeel, het komt wereldwijd voor:
- In de Verenigde Staten spreken mensen van Friday the 13th, een dag waarop velen ongeluk vrezen.
- In het Verenigd Koninkrijk en Ierland vermijden mensen belangrijke activiteiten op deze datum.
- In Duitsland kent men het als Freitag der 13..
- In Spanje en Griekenland wordt juist dinsdag de 13e als ongeluksdag gezien.
Meer informatie over de internationale verspreiding van dit bijgeloof vind je op Wikipedia.
Wat gebeurt er op deze ongeluksdag?
Veel mensen ervaren op deze dag opvallende of vervelende gebeurtenissen. Voorbeelden zijn:
- Toename van ongevallen: sommige onderzoeken suggereren een lichte stijging van verkeersongevallen op deze datum.
- Technische problemen: storingen aan apparatuur lijken vaker voor te komen, al is dit waarschijnlijk toeval.
- Persoonlijke pechmomenten: mensen zijn op deze datum alerter op negatieve gebeurtenissen, waardoor gewone tegenslagen extra opvallen.
Hoewel er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is voor meer ongeluk op vrijdag de 13e, blijft deze datum met een duister randje tot de verbeelding spreken.

Conclusie
Vrijdag de 13e blijft een fascinerend cultureel fenomeen. Of je er nu in gelooft of niet, het is een dag vol mysterie en bijgeloof — en dat wereldwijd. Laat je er niet door tegenhouden, maar wees misschien toch nét een tikje voorzichtiger…